Frontpage Forside  l  Sitemap  l  Søgning  l  Kontakt os  l  Jofrasales Login ADKnet  l  Danish English Germany China France 


    Forside » Kalibrering » Usikkerhedsbudgettet

 

              Print       

Reducer usikkerhedsbudgettet

Kalibrering er et spørgsmål om at kvalificere den føler man tester. Kun ved at kende følerens begrænsninger er man i stand til at stole på de målinger den foretager og dermed optimere proces-kontrol-loopet. Man kan sige at temperaturmålingen kun er noget værd hvis man også kender måleusikkerheden.

Eksembel: 60°C ±2°C.

I ovenstående tilfælde er usikkerheden ±2°C. Dette betyder at den målte temperatur på 60°C i virkeligheden ligger et sted imellem 58 og 62°C. Jo mindre måleusikkerheden er jo mere præcis er målingen. Overført til praksis betyder det at jo mere nøjagtigt man kan måle jo tættere på grænserne kan man køre sit procesanlæg. Konsekvenserne af ikke at kende sin måleusikkerhed kan nemt være unødigt energiforbrug og kasserede producerede vare.

Illustrationen viser hvorledes usikkerheden begrænser det egentlige råderum i et proces-kontrol-loop. 'Process requirements' er den fulde reguleringsfrihed i en proces vist omkring processens reguleringspunkt 'Process controlling SET point'. Imidlertid bliver en meget stor del af råderummet ædt op af usikkerheden i målingen 'Combined uncertainty'. Når usikkerheden er trukket fra har man således kun en meget begrænset mulighed for udsving tilbage. 'Measuring limits' er så lille at der skal reguleres unødigt fint for at overholde de tilladt procesgrænser.Lave usikkerhedsbudgetter (høj nøjagtighed) giver følgende fordele:

  • Processen kan køres inden for meget snævre tollerancer - Giver mere homogene produkter.
  • Udvid tilladte procesudsving og kør processen mere glat og enkelt - Spar vedligeholdelsesomkostninger.
  • Optimer processen der hvor det kan lade sig gøre og 'brug' overskudet på usikkerhedsbudgettet steder hvor optimering er for dyrt. 
  • Kalibrer det gamle - Spar penge på nyt proces-kontrol-udstyr.
     

Det rigtige valg af kalibreringsudstyr er en af nøglerne for at reducere usikkerhedsbudgettet. Det skulle nu være synliggjort at det kan betale sig at investere i pålideligt og nøjagtigt kalibreringsudstyr fra starten - Også for procesanlæg der umiddelbart kan køre med store tollerancer. Her bruges overskudet på usikkerhedsbudgettet til at forlænge intervallerne mellem kalibreringerne - Dermed spares der mandetimer og tid er penge...
 

AMETEK Denmark A/S - Gydevang 32-34, 3450 Allerød, Danmark - Tlf: 4816 8000, Fax: 4816 8080 - E-mail: jofra@ametek.com